Zakaj slike in besedila v knjigi?

Cilj vsakega ustvarjalca je, da njegovo delo pride do ljudi. Človek je ustvarjen tako, da ima v sebi besedni in likovni način dojemanja sveta. Nekaterim so blizu slike ali podobe, drugim pa besede.

Moja ljubezen do poezije me je naučila govoriti jasno, kratko in zgoščeno bistvo. Poezija je bila vedno moj vzor.

Skozi svoje ustvarjanje želim ustvariti nekaj, kar bo človeku omogočilo celostno izkustvo ustvarjenega. Torej beseda in slika sestavita celoto. Slika ali podoba je vedno moj prvi namen, a nekaterih stvari ljudje ne vidijo. Zato uporabim besede, da razložim, kaj s sliko kažem. Ta kombinacija besede in slike je po moji oceni nujna za kvalitetno izkustvo umetnine.

Zanima me resnica in na resničnem izkustvu zgradim zgodbo. Zelo pomembno zame je vedno obdržati pozitivno naravnanost in smisel zgodbe, ki je lahko vzgled vsakemu človeku. To so moja umetniška merila, ki temeljijo na resnici. Ta merila poskušam obdržati s sliko in besedo.

Za dobro umetnino potrebuje avtor absolutno svobodo, ne sme biti oviran in omejen z ničemer. Svoboda ustvarjanja dopušča tudi to, da kreator uporabi sliko in besedo istočasno.

 

Zaradi tega da sem ohranila svojo lastno ustvarjalno svobodo, sem se odrekla boju za denar in tekmi za prestiž med slikarji. 

 

Ves čas po akademiji slikam. Slike sem deponirala v arhiv. Nekatere sem podarila prijateljem in naredila tudi družinsko (privatno) zbirko. Dokončno sem se odločila, da ustvarjam zase, zaradi sebe in po svojih merilih. Ko pride pravi čas za predstavitev mene kot slikarke v družbi, bom naredila razstavo slik.  

Zbirka knjig Upanje

Na tem čudovitem planetu Zemlja smo kot civilizacija naredili nekaj challenges. Zaradi tega potrebujemo upanje in zaupanje, da lahko dovolj verjamemo vase in v druge ter da začnemo znova graditi življenje. 

Srečala sem veliko ljudi, ki potrebujejo pozitivno navodilo in upanje. Serija Upanje je namenjena vsem ljudem, najbolj pomembno pa se mi zdi, da se s temi besedili srečajo tudi mlajši ljudje; oni bodo gradili bodočnost. 

Upanje je energija, ki spremlja človeka tudi v najtežjih trenutkih. Upanje odpira vrata rešitve.

Zato tudi jaz delam kolikor zmorem v zaupanju, da se vse da.

Zaklad v človeku

Knjiga je namenjena ljudem, ki želijo pomagati sebi na poti osebnostne rasti in samozdravljenja ter izboljšanja kakovosti življenja. Knjiga je polna upanja in pomeni možnost, da bo človek uporabil svobodno voljo za ustvarjanje rešitve zase in za druge. The Treasure in a Human pomaga človeku, da prepozna svoje možnosti za zdravljenje srčne bolečine. Pripoved se gradi na veri v to, da človek išče zaklad ozdravljenja. Knjiga je pot, da človek ta zaklad najde.

Sporočilo knjige je čista izkustvena resnica avtorice Dare Aratt, ki pravi: »Večkrat sem omagala v želji po rešitvi, izgubila upanje in skoraj obupala. In potem znova in znova začela raziskovanje. Ne glede na vse sem vendarle našla plamen notranje spremembe in osvobodila svoje srce. Danes vem, da je ta plamen največji zaklad, ki ga nosi človek v svojem srcu. Želim si, da vsi, ki preberete to knjigo, spoznate ta zaklad. Vredno je poskusiti! Kaj, če nam res vsem uspe?«

Ilustracije avtorice in poezija dodajo knjigi posebno umetniško vrednost.

Svetlobni snopi

V knjigi je dvanajst sporočil, ki kot svetlobni snopi vodijo človeka od osebnega izkustva do izkustva z bližnjimi, potem do skupnosti človeštva in na koncu do celotnega univerzuma. Osnovni smisel svetlobnih sporočil je v tem, da se zavemo, da lahko ustvarimo nov način življenja in ga živimo. Vso srečo pri kreaciji novega sveta, ki ga želimo živeti!

Avtoričine slike in besede so v knjigi zato, da prevajajo svetlobna sporočila oz. kot jih Dara Aratt poimenuje – svetlobni snopi. Snopi svetlobe najdejo način in pravi čas, da pridejo do človeka. Svetlobni snopi so enkratna priložnost za vsakogar.

Podoba kače

V knjigi Svetlobni snopi je naslikanih več nenavadnih podob, ki kažejo na drugačnost, na potrebo po drugačnem pogledu na stvarstvo.

Med drugim je naslikanih več podob kače, zato želim na tem mestu pojasniti kačo kot simbol.

1.         Najprej moramo vsi vedeti, da je kača simbol, v sebi nosi simbolno sporočilo. Takoj za tem je treba vedeti, da kača predstavlja energijo in da v svojem simbolnem pomenu nima nič z živaljo, kot jo poznamo.

2.         Na mojih slikah oz. podobah kače stojijo na repu in lezejo navzgor proti nebu, kar je zelo nenavadno oz. neobičajno za kačo. Drugi način pripovedi skozi moje slike o kači je tak, da jo prikazujem v spirali ali simetričnih valovih. To dejanje je namerno. Kot avtor knjige sem namreč želela pokazati, da je kača čuvajka Zemlje, da je zaščitnica Zemlje. V resnici je simbol Zemlje in predstavlja energijo Zemlje. Zato je kača vredna vsega spoštovanja. Kača ni nevarna, je zdravilna. V svoji vsebini predstavlja kulturo obnašanja, ki je ne poznamo. Torej Zemlja kot gospodarica našega fizičnega življenja hoče, da se obnašamo kulturno, da uporabljamo energijo na kultiviran, urejen, spiralen način. Ta način kaže na smer, kako lahko Zemlja pomaga človeku. Kača je simbol najstarejših ženskih kultur in vedno predstavlja Zemljo ter žensko. Kača se vedno pojavlja v povezavi s kraljico planeta, torej Materjo vsega stvarstva in žensko, je zaščitnica kraljestva Zemlje, Matere vsega življenja. Eden najboljših in najbolj znanih simbolov materinstva in gospodarica Zemlje je Jezusova mati - Marija. Kače se ne boji, nanjo stopi in na ta način jo pomiri in ukroti. Po moji presoji, ko stopi na kačo, se v resnici poveže z njo in z Zemljo in je nikoli ne uniči. Mati Marija nam s tem dejanjem kaže, da kačo v sebi umirimo, discipliniramo in kultiviramo. To je kulturni pristop do tega, kar bi lahko bil boj. Boj ni rešitev. Pri boju vedno nekdo izgubi. Kača je tisti del nas samih, ki nam manjka in ga moramo kultivirati oz. urediti, pomiriti.

3.         Da bi lahko živeli v skladu z zakoni Zemlje, je dobro sprejeti sporočilo, da Zemlja pošilja snope energije iz notranjosti svojega telesa navzgor proti nebu. Na ta način Zemlja pozdravlja Nebo oz. Očeta Boga. Energijske poti kač se vedno končajo z zeleno krono na glavi kače, kar predstavlja simbol zdravja. Energijski tokovi oz. meridijani so v telesu človeka in po teh poteh se zdravi, obnavlja naše telo. Na slikah nekaterih bogov sem opazila, da imajo na čelu kačo - npr. egipčanska boginja Izida. Vse te kače so kultivirane, kar pomeni, da se obnašajo kulturno, ne grozijo, samo so. To je energija duhovno zrelih ljudi.

Vse, kar sem povedala o kačah, je narejeno z namenom, da se da kači pravo vrednost, da ne ostane pohojena, ponižana in zatirana na tleh. To energijo kače oz. Zemlje potrebujemo vsi.